Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Ο ληστής Ουάκ κι ο γεωργός Μπαρ - Νο2

(Το 1ο μέρος: http://barouak.blogspot.com/2006/10/blog-post_09.html)



Ο άγνωστος με τη μαύρη κάπα και τα χαμένα στο άπειρο γκρίζα μάτια, σήκωσε την νταμιτζάνα με το κρασί και ήπιε όλο το περιεχόμενό της με μια παρατεταμένη γουλιά. Έπειτα ρεύτηκε σαν μωρό νεκροθάφτη μετά τη σκατζοχοιρόσουπα κι αφού στράφηκε στο ληστή Ουάκ, είπε με φωνή καταρράχτη που έσταζε βουβά, μεθυσμένα χικ, χικ:
«Σου φέρνω άσχημα νέα Ουάκ! Η κόρη σου γεννάει αυτή την ώρα… αλλά η γέννα είναι δύσκολη και μπορεί να χαθούν παιδί και μάνα με μιας.»

Ο ληστής Ουάκ αισθάνθηκε ένα πυρωμένο καρφί να εισβάλει στο στήθος του. Σηκώθηκε κι έκανε να φύγει τρέχοντας, αλλά κάπου σκόνταψε κι έγινε ένα με την κόκκινη προβιά που σκέπαζε το πάτωμα. Κάτι τον κράταγε δεμένο εκεί. Κοίταξε το πόδι του και διαπίστωσε ότι μια χοντρή αλυσίδα είχε τυλιχτεί γύρω απ τον αστράγαλο σαν το φίδι που προσπαθεί να κάνει έρωτα στο ταίρι του.

Μια πολυγαμική αλυσίδα γιατί εκτός απ αυτόν, ήταν επίσης τυλιγμένη γύρω απ τα πόδια του τραπεζιού και φυσικά γύρω απ τον αστράγαλο του γεωργού Μπαρ. Έκανε κι εκείνος να φύγει, μάταια όμως. Η αλυσίδα είχε ερωτευθεί παράφορα τους δυο εχθρούς και τους είχε εγκλωβίσει στην μεταλλική αγκαλιά της. Τράβηξε ο ένας από δω, ο άλλος από κει, παραλίγο να ξεκολλήσουν τις πατούσες τους, όμως η αλυσίδα θαρρείς είχε γίνει ένα σώμα, μια ψυχή με τη σάρκα τους.

Ποιος ήταν άραγε ο ξένος με τα μαύρα; Μήπως ήταν μάγος ή μήπως ο χάρος, η μοίρα, κάποιος σοφός; Γύρισαν και οι δυο ταυτοχρόνως και τον κοίταξαν κατάματα. Κρατούσε ένα μαύρο μεταλλικό κουτί και μια κλεψύδρα. Με μια απότομη κίνηση, άδειασε το περιεχόμενο του κουτιού πάνω στην τάβλα και τότε χιλιάδες πολύχρωμα κομματάκια γυαλιού ξεπήδησαν έξω, κάνοντας το ξύλο κολάζ ουράνιου τόξου.
«Η μοναδική ελπίδα να σωθούν μάνα και παιδί είναι να καταφέρετε να φτιάξετε σωστά το ψηφιδωτό, μέχρι να αδειάσει η κλεψύδρα.», είπε ο μάγος ή σοφός ή χάρος και τοποθέτησε την κλεψύδρα στο τραπέζι με μια απότομη κίνηση. «Λοιπόν τι κοιτάτε σαν αποβλακωμένοι γορίλες, ξεκινάτε!»

Έβρισαν, έφτυσαν, έκαναν αυτό, έκαναν το άλλο, πιάστηκαν στα χέρια, σφαλιαρίστηκαν, διαφώνησαν, ούρλιαξαν, μάτωσαν, οι τελευταίοι κόκκοι της κλεψύδρας περιστρέφονταν λίγο πριν την οπή αλλά το ψηφιδωτό δεν είχε καν ξεκινήσει. Το μόνο που τους έμενε ήταν να παρακαλέσουν τον άγνωστο να τους σώσει κι επειδή το γλείψιμο είναι μες στην ανθρώπινη φύση, έτσι έκαναν δίχως δεύτερη σκέψη. Έπεσαν γονατιστοί και τον παρακάλεσαν κλαίγοντας να τους βοηθήσει.

«Θα το πω μόνο μια φορά κι όποιος καταλάβει. Πιάστε ο ένας το σπαθί, ο άλλος το τσαπί και τσαπίστε, σπαθίστε, ρυθμικά, συντονισμένα, σαν να ‘στε μια ορχήστρα. Προσπαθήσετε να συντονίσετε, να συνθέστε τις κινήσεις σας μεταμορφώνοντας σπαθί και τσαπί σε μαγικό ραβδί που θα κάνει αυτά που δεν μπορούν να κάνουν τα χέρια σας…»

Έτσι κι έκαναν. Πήραν τα εργαλεία της δουλειά τους στα χέρια και σπάθισαν, σκάλισαν, προσπάθησαν, δάκρυσαν, έφτυσαν σάλιο, αίμα, δάκρυα(ιδρώτα όχι!), ώσπου κατάφεραν να συντονιστούν σαν χορωδία. Τότε σηκώθηκε στρόβιλος στο κέντρο του χαοτικού ψηφιδωτού και τα κομμάτια πήραν ως δια μαγείας τις θέσεις τους σε λίγες στιγμές.
Τα γυαλάκια έδεσαν μεταξύ τους σαν πληγές που επουλώθηκαν, το ψηφιδωτό κλείδωσε, και το πολύχρωμο πεδίο που σχηματίστηκε έγινε, υγρό κάτοπτρο, επιφάνεια λίμνης που αποκάλυψε την κόρη του Ουάκ να βογκά και να γέννα, τον γιο του Μπαρ γονατιστό να προσεύχεται και το νεογέννητο να κλαίει και να κρύβεται στην αγκαλιά της μάνας.

Ο ληστής Βήτα Ουάκ κι ο γεωργός Μι Μπαρ έδωσαν τα χέρια πάνω απ το υγρό ψηφιδωτό χαμογελώντας ικανοποιημένοι. Και τότε σηκώθηκε ξανά στρόβιλος που έκανε θρύψαλα την μητρομανή αλυσίδα που τους κρατούσε δέσμιους κι αφού σκόρπισε τα κομμάτια του ψηφιδωτού πάνω τους, τους έκανε μέρος του ψηφιδωτού.


Πρέπει να ‘ταν τότε που κάτω από την κόκκινη μύτη του λήσταρχου Ουάκ, το πράσινο, αστραφτερό στόμα του είπε:
«Προτείνω να ονομάσουμε το μωρό Βήτα Μι Μπάρουακ!»
Και ήταν το πορτοκαλί στόμα του γεωργού Μπαρ, κάτω από το κίτρινο χαμογελαστό μουστάκι που απάντησε:
«Ό,τι πεις αδερφέ μου!»

ΥΓ1. Εναλλακτικός τίτλος: «Η Αυτοβιογραφία του DNA»

ΥΓ2. Πίνακας του Νταλί




30 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12:00 μ.μ.

    πολυγαμική και μητρομανής αλυσίδα; μουμπλε μουμπλε για να δούμε τι λεεί η ψυχαναλυτική βίβλος για αλυσίδες....αλυσίδες ...αλυσίδες....αα να το .....
    όταν θα το γυρίσεις ταινία στη σεκάνς που γλυφουν και παρακαλάνε γονατιστοί να ξαναδείς την κορυφαία αντίστοιχη ερμηνεία Τορτούρο στο Miller's Crossing των Κοέν!
    ωραίες εικόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ 'δυνατή' αυτοβιογραφία..
    Περιγραφή φωτογραφικού φακού..
    Καλωσήλθες στον κόσμο, Vita..:!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12:57 μ.μ.

    πρωτα απ΄ολα , μπραβο για το εργο που εβαλες , δε θα διαλεγα πιο ταιριαστο...

    εκτος απο (αυτο)βιογραφικο , και διδακτικο το παραμυθι...
    φαντασια , εικονα , και χαπυ εντιν χωρις να ειναι χολυγουντ...
    bravo....
    tamara

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα τεράστιο θαυμαστικό!
    Αν το πάρουμε στα σοβαρά, τά λέει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Special K
    H αλυσίδα συμβολίζει τη μη ελευθερία αλλά ταυτόχρονα κλείνει το μάτι και ως DNA. Τώρα θα μου πεις γιατί στην πορεία την έσπασα; Ίσως γιατί αντικατέστησα την αλυσίδα, με το ψηφιδωτό, το οποίο είναι ένα πιο καλλιτεχνικό(ελευθεριακό) DNA. Σε κούφανα ή μήπως να συνεχίσω ακόμα;

    @weirdo
    Καλώς σας βρήκα! Σε παρακάλω Weirdo, μπορείς να μου πετάξεις με το τόξο σου, το μπιμπερό που είναι δίπλα σου στο τραπέζι. Κάνει πείνα!

    @ Tamara de lempicka
    Αν όλοι αυτοί οι παππούδες και οι γιαγιάδες που κρύβουμε μέσα μας και που κάποτε ανήκαν σε διαφορετικές φαμίλιες δεν τα βρουν μεταξύ τους, αλλά πληγώνει ο ένας τον άλλον, τότε το πληγωμένο μας στράτευμά, δηλαδή εμείς, δεν θα κερδίσουμε ποτέ τη μάχη!! Κι όπως λέει και το πολιτικό σύνθημα: ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ candyblue
    Πέρασα όμορφα σπαθίζοντας και σκαλίζοντας τα κύμματα, Candyblue. Κι όταν τέλειωσα αισθάνθηκα αλλεπάλληλες ηλεκτρικές εκκενώσεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1:59 μ.μ.

    μπα σε βλέπω ότι φτιάχνεσαι με την ανάλυση και είμαι όλο αυτιά...άσε που ολοκληρώνοντας την σκέψη σου ίσως δεχθείς αλλεπάλληλες ηλεκτρικές εκενώσεις πάλι vita mi highlander ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2:09 μ.μ.

    :)

    twra to paizaki sa koimithei xamogelasto!
    kalo meshmeliiiiiiiiiiii ;P

    *****

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μονοφαγάς είσαι αδελφέ. Και vmb, αλλά και ΜΑΓΟΣ!

    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ specialK
    Λες εσύ τώρα… Η ανάλυση όμως μας τελείωσε, δεν έχει άλλο. Όσο για το vita mi Hilander, δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί στο τέλος πρέπει να μείνει μόνο ένας…

    @ bereniki
    Αχου το μωράκι... Επειδή εγώ έχω πεταχτεί για μια δουλίτσα, μπορείς αν θες να κοιμηθείς στην κούνια μου.
    :)
    @renton
    Σταμάτα να με συκοφαντείς renton, γιατί θα σε εξαφανισω!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3:26 μ.μ.

    για να πάθει κατάθλιψη από τη μοναξιά όταν έχει πετσοκόψει όλους τους ομόσταυλους του και έχει θάψει όλες τις γκόμενες (όνειρο διαφόρων χεχε)του πια!.....μικροψυχία του σεναριογράφου......
    a la votre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά μωρό μου!


    :PPPPPPPPPPPPPPPPP


    Σοβαρά τώρα.Άψογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σας περισεύει κανα παζλάκι; πολύ μου άρεσε η εικόνα...κ η αλυσίδα φίδι κι όλα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ specialK
    Μικρόψυχοi και μικρόμυαλοι γιατί αν ο hilander καταφέρει τελικά να μείνει μόνο, πως θα αναπαραχθεί το είδος του. Κοίτα να δεις γκαντεμιά! Η εξέλιξη backwards…

    @ Sorry_girl
    Καλώς το κορίτσι με το κρυμμένο στην μπότα στιλέτο. Σε παρακαλώ πολύ, επειδή σ έχει φοβηθεί το μάτι του, όταν έρχεσαι στο φτωχικό μου να χτυπάς πριν μπεις ή έστω να φοράς σανδάλια…

    @bitch girl
    Δυστυχώς δεν μας περισσεύει αλλά αν είσαι καλό κορίτσι και όχι bitch, θα σπικάρω δυο φωνήεντα στον κολλητό του τύπου με τη μάυρη κάπα, τον Άι Βασίλη, να σε χει στα υπόψη του για την πρωτοχρονιά. Κι ελπίζω να μην κρεμάσεις στο τζάκι διχτυωτές κάλτσες και ζαρτιέρες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μήπως να εισαι ο επόμενος που θα γράψει ιστοριά στη χάση του φεγγαριού μαζί με την candyblue?
    Μήπως να καθιερώσουμε να γράφουμε κάνα παραμύθι συχνότερα;
    Λυτρωτικό δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ nosyparker
    «Θέλει η ζωή μας αλλαγές…», ψιψίνα μου και τα παραμυθάκια συμφωνώ πως είναι ότι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος6:46 π.μ.

    Απίθανο μα με μια ένσταση...
    Τίποτε δεν προμηνύει ότι θα αρχίζει να φυσά στο τέλος.
    Σαν βιογραφία βέβαια είναι σούπερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος10:56 π.μ.

    αναπαραγωγή χμ.....έχουμε ένα θέμα....αλλά θα έχει παιδιά, δε μπορεί από τις παλιές (παλιό-γυναίκες). τώρα βέβαια θα τα θάψει κιόλας εκτός από αυτό που κληρονομεί τις δυνάμεις του και κινδυνεύει να γίνει πατροκτόνος .....άσε μπάζει από παντού :)
    γάμοι, αναπαραγωγή, DNA, αλυσίδες......tick tack ...tick tack

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Dr Uqbar
    Χαίρομαι που σου άρεσε Dr. Με το συμπάθεια αλλά τι ώρα ακριβώς έγραψες το comment; Βλέπουν καλά τα ματάκια μου, 6:46;!!!! Έχω να ξυπνήσω τόσο νωρίς από τότε που ήμουν φαντάρος…

    @ SpecialK
    Μπορεί όμως με αυτό τον τρόπο, να γίνει μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να γραφτεί κάποτε μια τραγωδία στα αρχαιοελληνικά πρότυπα(δες Μύδια κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τις διχτυωτές κάλτσες και τις ζαρτιέρες τις κρεμάω στο μπάνιο λέτε γι' αυτό να μη μου φέρνει ποτέ τίποτα ο κολλητός του δικού σας; γιατί από χαρακτήρα...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν του έρθει κόψιμο του Αι Βασίλη και πεταχτεί στα WC θα τα δει και θα τον βάλεις σε πειρασμό... ΆΡΑ... Αμαρτάνεις τέκνον μου, αμαρτάνεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2:46 μ.μ.

    παντως, επειδη εγω σκοπευω να γινω πολυ τρεντυ τρελογιαγια, αν στερευω απο σουρρεαλιστικα παραμυθια, θα σε φωναζω να μου κανεις update...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγώ θα παίρνω χούφτες από φως που κοχλάζει και θα δημιουργώ παραμύθια με χοντρούλες πριγκίπισσες, αλκοολικούς πρίγκιπες, γοητευτικούς δράκους και φινετσάτα ξωτικά… Κι εσύ όλη αυτή την ώρα θα κάθεσαι στην κουνιστή πολυθρόνα με τα walkman στα αυτιά να παίζουν Gotan Project και θα πλέκεις τρέντυ καλτσάκια για τα εγγονάκια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τυχερό παιδί,που είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Την ιστορία σου την διηγήθηκα σε παρέα σήμερα το μεσημέρι.
    Μικρέ Μπαρουάκ, γράφεις και άλλες τόσο ωραίες ιστορίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Candyblue
    Σε παρακαλώ, πρότρεξε εσύ πριν τη σκέψη μου και πες μου γιατί είμαι τόσο τυχερός;

    @ marina
    Ας πούμε ότι γράφω πολλών ειδών ιστορίες… που ελπίζω να αρέσουν. Το ν’ αρέσουν όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Τις γράφω για να επικοινωνήσει όλο μου το είναι με τους γύρω μου… Με στραγγαλίζει μονάχα η ορθολογιστική λαλιά, δεν μου αρκεί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος10:44 π.μ.

    Να μας ζήσεις!

    Η ωραιότερη αυτοβιογραφία έβερ.

    Εύγε.

    Κι ο μύθος συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ argyrenia
    Με κάνεις και κοκκινίζω Αργυρένια! Τώρα όμως θα βάλω τα ρούχα αλλιώς, θα γίνω Μανωλιός και θα Postarw κάτι φτιαγμένο από χώμα, γαλανόλευκη σάρκα και γυαλί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλώς όρισες στο φτωχικό μου, desposini savio…

    ΑπάντησηΔιαγραφή