Τρίτη, Μαρτίου 02, 2010

Βαγγέλης Μπέκας (Βιογραφικό)




O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Tον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα Μαύρο Φυλαχτό από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ το 2015 έλαβε το 1οβραβείο πρωτότυπου σεναρίου μεγάλου μήκους για το έργο του Η χύτρα από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας. Το 2018 έκανε και το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία με το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Athens Beat.

Έχει σπουδάσει Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και στη συνέχεια Media Studies. 
Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα Tο 13o υπόγειο, το 2011 ακολούθησε το μυθιστόρημα Φετίχ, και τα δύο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το τρίτο του μυθιστόρημα Οι αισιόδοξοι κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Επίσης, συμμετέχει στις συλλογές διηγημάτων: Ιστορίες βιβλίων (συλλογικό, εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και Crisis 10+1 (συλλογικό, εκδόσεις Βακχικόν, 2012). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δύο εξ αυτών «Τα σκοτάδια» και «Το μεγαλύτερο έγκλημα» έχουν δραματοποιηθεί και ανεβαστεί σε θεατρική παράσταση (Μάιος 2012).
Δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική ομάδα Barouak, η οποία ασχολείται με την παραγωγή βιντεοποιημάτων και άλλων οπτικοακουστικών project, ενώ παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, καταπιάνεται και με το σενάριο.  Εκτός από το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, το 2014 του απενεμήθη Έπαινος στον ετήσιο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στην κατηγορία διασκευασμένο λογοτεχνικό έργο. Για σενάριο μεγάλου μήκους που βασίστηκε στο μυθιστόρημά του Tο 13ο υπόγειο.
Επίσης, τελευταία χρόνια διδάσκει δημιουργική γραφή (Έναστρον, Σπίρτο, 92art, Ορίζοντας Γεγονότων, Βρυσάκι)  και συντονίζει την έρευνα και το σχεδιασμό των εκδηλώσεων που αφορούν το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.
e-mail: vitamibarouak@gmail.com


Έγραψαν για τα βιβλία του:

«Το Μαύρο Φυλαχτό του Βαγγέλη Μπέκα είναι ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα με αστυνομικό σασπένς για την θολή εποχή πριν την Επανάσταση του 1821».
M. HULOT, διευθυντής έντυπης Lifo

«Ο αναγνώστης έχει λόγους να εκπλήσσεται συνέχεια».
Χρήστος Σιάφκος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

«Η πλοκή εξελίσσεται σε ισορροπημένο ρυθμό ανάμεσα στην εμβάθυνση στα προφίλ των χαρακτήρων και την εξέλιξη της ιστορίας […] Ο Βαγγέλης Μπέκας αφηγείται εξαιρετικά μια ιστορία, αλλά κυρίως παρουσιάζει και μια οπτική για την αισθητική παιδεία και την αισιοδοξία ως μέσο για την καλυτέρευση της καθημερινότητας».
Στέφανος Ξένος, diavasame.gr

 «Οι Αισιόδοξοι είναι μια σύνθεση αποτελεσματική, στο πλαίσιο και υπό τους όρους του αστυνομικού μυθιστορήματος, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πολυμεταφρασμένα και διάσημα, αλλά και με μια υποδόρια ειρωνεία που υπερβαίνει πλαίσιο και όρους».
Γιάννης Παπαγιάννης, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου