Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΝΤΕΟΠΟΙΗΣΗΣ
















Για ενημέρωση-πρόσκληση σε όλους εσάς, ποστάρουμε το παρακάτω δελτίο τύπου, της ομάδας που συμμετέχουμε. Σας περιμένουμε…

Το πρώτο στην Ελλάδα Φεστιβάλ Βιντεοποιημάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Aprilίου, στην Αθήνα, στον πολυχώρο BIOS, Πειραιώς 84, ώρες 8.00-12.00 το βράδυ. Θα προβληθούν σημερινές δημιουργίες αλλά και παλαιότερες, σε μία προσπάθεια προσέγγισης της ιστορίας και της εξέλιξης της σύγχρονης αυτής τέχνης. Επίσης θa lάβει χώρα στρογγυλό τραπέζι με θέμα βιντεοτέχνη-βιντεοποίηση, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Μάνθος Σαντοριναίος(βιντεοκαλλιτέχνης), ο Θανάσης Ρεντζής(κινηματογραφιστής) και ο Αντρέας Παγουλάτος(ιστορικός κινηματογράφου, ποιητής), ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξης Δάρας(ποιητής). Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικοποιητικά δρώμενα.

Την εκδήλωση διοργανώνει η ομάδα «βιντεοποίηση» η οποία αποτελείται από ποιητές, βιντεοδημιουργούς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες που εξερευνούν και πειραματίζονται πάνω στις δυνατότητες που δίνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στη σύγχρονη ποιητική και καλλιτεχνική έκφραση.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή και η προώθηση βιντεοποιήματων διαφόρων τεχνοτροπιών, καθώς επίσης η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη βιντεοποίηση. Το απώτερο ζητούμενο είναι η ανάδειξη και η εξέλιξη της συνδυαστικής αυτής τέχνης, που μπροστά της ανοίγεται σήμερα ένα απεριόριστο πεδίο δράσης.
Τα βιντεοποιήματα που θα προβληθούν έχουν το καθένα σα βάση το κείμενο κάποιου ποιήματος. Η οπτικοποίηση και η μουσικοποίησή του, το μεταμορφώνουν σε καινούριο έργο. Η βιντεοποίηση είναι και ποίηση και video-art. Η έμπνευση και οι αναζητήσεις του βιντεοδημιουργού δημιουργούν ένα νέο έργο τέχνης, όπως κάνει νοερά και ο κάθε αναγνώστης ενός ποιήματος.

8 σχόλια:

  1. καλή επιτυχία στην εκδήλωση!!

    Καλό θα ήταν να βιντεοσκοπήσετε την εκδήλωση.. Δυστυχώς εγώ εκείνη την ώρα (της εκδήλωσης) θα πετάω από Βρυξέλλες -> Αθήνα (και δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ / βιντεοσκοπήσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γμτ, κι εμείς εδώ στο βορρά; Θα ακούμε τις εθνικιστικές ιαχές του Ψωμιάδη και του Άνθιμου, μόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @GGIA
    Τυχερούλη εσύ θα περάσεις πολύ καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ δειμος
    Εσείς εκεί στο βορρά κάνετε ότι μπορείτε.
    Εκτός από Ψωμιάδηδες κτλ έχετε βγάλει και σημαντικές προσωπικότητες με σπουδαία πολιτιστική προσφορά, η αλήθεια να λέγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10:25 π.μ.

    εγω αυτο που καταλαβα ειναι οτι το concept ειναι εξοχο και σε μεγαλο βαθμο θα στοιχειοθετησει τις εξελιξεις - η εκ των εσω αντιμετωπιση του όμως, μαλλον το εγκλωβιζει και το περιθωριοποιει.....

    ...Go extrovert!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά από την πρώτη αυτή προσπάθεια συγκέντρωσης και προβολής βιντεοποιημάτων κατέληξα στα εξής:

    -Αυτό που παρακολουθήσαμε χτες ήταν το μπουσούλιμα ενός μωρού, το οποίο μπορεί να μείνει για πάντα μωρό ή να γίνει ενήλικας, ίσως ακόμα να γίνει και "γίγαντας".

    Η βιντεοποίηση δεν είναι ποίηση ούτε την υποκαθιστά. Είναι κάτι άλλο, κάτι νέο. Αν η ποίηση έχει ιστορία χιλιάδων ετών η βιντεοποίηση δεν έχει παρά 20 ετών. Αποτελείτε από τις συνιστώσες του βίντεο, της μουσικής και της ποίησης, είναι όμως κάτι άλλο...

    -Υπήρχαν παραγωγοί οι οποίοι παρασύρθηκαν από τη δύναμη των πολυμέσων, και δεν σεβάστηκαν τον εσωτερικό ρυθμό των ποιημάτων.

    -Είναι ένα πολύ δύσκολο καλλιτεχνικό είδος, που πρέπει αν οι συνιστώσες δεν συντονίσουν τον εσωτερικό τους ρυθμό, το αποτέλεσμα είναι χλιαρό.

    -Η «ευκολία» να γραφτεί ένα ποίημα, πολλές φορές οδηγεί σε «κακό ποίημα». Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τη βιντεοποίηση.

    -Κάποιοι λίγοι τα κατάφεραν και το αποτέλεσμα μου άρεσε...


    Νομίζω ότι η χθεισνή βραδιά ήταν ο πυροβολισμός του αφέντη,
    που θα ξυπνήσει κάποιους δημιουργούς που δεν ήξεραν και ίσως θελήσουν να ασχοληθούν
    αλλά και θα ώθηση σε εκείνους που ήδη προσπάθησαν, να βελτιωθούν και να εξελίξουν τη νέα αυτή τέχνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ nuwanda
    Καταλαβαίνω τι εννοείς, μεγάλη κουβέντα που πρέπει να την κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή επιτυχία.
    Έχω διαβάσει και στην "Ελευθεροτυπία" δύο άρθρα για το γεγονός με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

    Είναι μία τέχνη που μου είναι άγνωστη.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή