Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

Η ΒΙΝΤΕΟΠΟΙΗΣΗ απογειώνεται στο Nixon


Όταν η ποίηση συνουσιάζεται με τα ψηφία, τις εικόνες, τις νότες και μια ομάδα καλλιτεχνών, η ομάδα μας, κρατά την κουτάλα ανακατεύοντας το καζάνι της σύγχρονης τέχνης, τότε το προσφερόμενο έδεσμα ονομάζεται Βιντεοποίηση. Όπως άλλωστε και το όνομα της ομάδας.

Εκείνο όμως που θα δούμε στο Nixon στις 23, 29 και 30 Ιανουαρίου (21:00) δεν είναι μόνο μια σειρά από προβολές έργων βασισμένων στην ποίηση του Ανδρέα Παγουλάτου και του Αλέξη Δάρα. Είναι η αναζήτηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος μιας σύγχρονης τέχνης. Είναι ένα εξελισσόμενο πείραμα που πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα πείραμα που έχει τις ρίζες του στην ποίηση και τα φτερά του στην video-art.

Ανάμεσα στα έργα που θα προβληθούν πάνω σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου, είναι και ένα από τα πρώτα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, αποτέλεσμα συνεργασίας του ποιητή με το Μάνθο Σαντοριναίο. Τα έργα σε ποίηση Αλέξη Δάρα αποτελούν την πρώτη συλλογή βιντεοποιημάτων που έχουν γίνει στη χώρα μας και δημιουργήθηκαν τη χρονιά που πέρασε από ομάδες βιντεοκαλλιτεχνών σε συνεργασία με τον ίδιο τον ποιητή.
Στις 23 Ιανουαρίου μετά την προβολή, οι ποιητές θα διαβάσουν έργα τους. Θα τους συνοδεύσουν οι μουσικοί: Στέλιος Γιαννουλάκης, Χρήστος Μίχας, Παναγιώτης Μπούσαλης και Επίκουρος Τριανταφυλλίδης.

Είναι βέβαιο ότι ο Καρυωτάκης, ο Ρίτσος, ο Καρούζος όπως άλλωστε και αμέτρητοι άσημοι συνάδερφοί τους χρησιμοποίησαν μονάχα μολύβι και χαρτί για να εκφραστούν ποιητικά. Εκείνο όμως που είναι υπό διερεύνηση είναι αν ο ποιητής του μέλλοντος θα αρκεστεί στα αγιασμένα εργαλεία των αθάνατων ή θα τολμήσει να προχωρήσει ένα «ψηφιακό βήμα» παρά πέρα.

ΥΓ1. Σας περιμένουμε για να κλωτσήσετε το καλλιτεχνικό μας καζάνι …
ΥΓ2. Αν η συμμετοχή σε κάποια καλλιτεχνική ομάδα ήταν ναρκωτικό (έτσι κι αλλιώς για μένα αποτελεί εξάρτηση) θα έλεγα ότι οι Barouak ανήκουν στα "σκληρά", ενώ η Βιντεοποίηση ανήκει στα "μαλακά", αν και τελείως παραισθησιογόνα.

10 σχόλια:

  1. Τέλειο που βρήκες κάτι που σε εκφράζει΄τόσο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοιάζει να ειναι πολύ ενδιαφέρον και με κάνει να ζηλεύω που είναι 500 και πλέον χλμ μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kali xronia k kalimera asthenoudi m *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ PATSIOURI
    Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργώ μαζί με άλλους. Το γεγονός αυτό σε κάνει να ανεβαίνεις τα σκαλιά δυο-δυο(στον τομέα που ενδιαφέρει τον καθένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ δειμος
    Είναι πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πηγαίνουμε στα θολά αλλά είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε αναζητώντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ bereniki
    Καλή χρονιά, γιατρέ μου, ότι ποθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπραβο :)
    ολόψυχα καλή επιτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ roadartist
    Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το διαβάζω με ενδιαφέρον. Αν τα καταφέρω , θα παραστώ
    ριτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή