Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2008

«La Antenna», μην το χάσετε!

Αν ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι, τότε η ταινία «La Antenna» είναι μια ενενηντάλεπτη βόλτα σ’ ένα κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Μια ταινία που με κάνει να αισθάνομαι τυχερός ότι την είδα. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι δημιουργοί, που θεωρούν ακόμα ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη και όχι εμπόριο.

Ο Mr. TV έχει κλέψει τις φωνές των ανθρώπων και προσπαθεί να τους πουλήσει τα προϊόντα του μέσω της πλύσης εγκεφάλου που προκαλεί η τηλεόραση στους κατοίκους της πόλης. Μάλιστα θα αποπειραθεί να κυριαρχήσει απόλυτα πάνω τους, μέσω της μοναδικής γυναίκας που διαθέτει φωνή. Δεν θα του περάσει όμως του Παλιο-Μπερλουσκόνι, δεν θα του περάσει…

Η ταινία είναι ένα εικαστικό ντελίριο καθώς η απουσία του εύκολου, που στον κινηματογράφο μεταφράζετε σε «διάλογο»(μην ξεχνάτε ότι δεν μιλά σχεδόν κανείς), αντικαθίσταται 100% επιτυχημένα από αλλεπάλληλα σκηνοθετικά ευρήματα.

Σας ρίχνω ζαριά ένα παράδειγμα. Δυο γκάνγκστερ πυροβολούν. Στην οθόνη σχηματίζονται: ΤΑ-ΤΑ-ΤΑ-ΤΑ… που ορμούν σαν σφαίρες και σκοτώνουν τον άτυχο στόχο.

To La Antenna(σκηνοθ. Εστεμπάν Σαπίρ) είναι κάτι μεταξύ του Sin City στο συναισθηματικότερο και βουβών εξπρεσιονιστικών ταινιών του 20. Η ταινία μας έρχεται από την χώρα του Μαραντόνα και του Che. Μπορεί να σας κουράσει μερικές φορές γιατί είμαστε εθισμένοι στην πάρλα, αλλά εγώ προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που δεν την έχασα. Τα πες αυτά Barouak, κάτι άλλο; Με διαφορά η καλύτερη ταινία που έχω δει φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή.

10 σχόλια:

  1. Εμένα με έπεισες πάντως. Το επόμενο baby sitting που θα βρω θα είναι για να πάω να τη δω! ελπιζω να μην την κατεβάσουνwww.u-hoo.gr/gianniskafatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11:49 π.μ.

    εδώ σε μας δεν την έχουν φέρει ακόμα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ GIANNIS
    Αξίζει πραγματικά. Μια ταινία με ανοικτούς ορίζοντες και πολύ ταλέντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ krotkaya
    Έχω την εντύπωση, ότι ανεξαρτήτως ποιότητος, σε θέμα πολιτιστικού πλουραλισμού και τάσεων πάμε καλά εδώ στην Αθήνα.
    Τις δυο πρώτες εβδομάδες προβολής το έπαιζε μόνο ένα σινεμά, ενώ την τρίτη προστέθηκε κι άλλο ένα.
    Αυτό σηναίνει ότι υπάρχει και κοινό έτσι...
    Πέρυσι η καλύτερη ταινία της χρονιά,«Οι ζωές των άλλων» γέμισε τις αίθουσες, από στόμα σε στόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4:36 μ.μ.

    ακούγεται ενδιαφέρον.. ωραία μπαίνει στα σχέδια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κολασμένε barouak, έχω μια κολασμένη πρόσκληση για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ DEAD END
    Ό,τι είναι να κάνεις κάνε το γρήγορα γιατί φοβάμαι πως θα τελειώσουν οι προβολές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή επιλογή!! Καλησπέρα, όλα όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Fritz Lang συνάντησε τον George Orwell . Όταν ο σουρεαλισμός αγγίζει τον φουτουρισμό . Όταν ο κινηματογράφος δικαιολογεί τον τίτλο 7ης τεχνης ¨Όταν στερεύουν τα λόγια μιλάμε με λέξεις .

    Ένα πραγματικά σπάνιο φιλμ που μας προσφέρει μια πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία συνδυάζοντας τον γερμανικό εξπρεσιονισμό με τον βωβό κινηματογράφο μ ένα άκρος λυρικό τρόπο .

    Μια ταινία που βλέπουμε κάθε 100 χρόνια

    Αν θεωρείται τον εαυτό σας σινεφίλ μην την χάσετε . Ακόμα και αν δε σας αρέσει πιστέψτε με θα σας μείνει αξέχαστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή