Κυριακή, Μαρτίου 18, 2018

Εξ αποστάσεως Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (live & ασύγχρονο)

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής σε συνεργασία με το e-spoudi.comέρχεται στον υπολογιστή ή το κινητό σας μέσω του Blackboard, της πιο απλής και εξειδικευμένης πλατφόρμας για ζωντανή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία χρησιμοποιείται από τους πιο αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το Harvard, το Stanford, το Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κτλ.

Συντονιστής εργαστηρίου: Βαγγέλης Μπέκας

Κάθε Τρίτη 7-9 μ.μ. (πρώτη δωρεάν ενημερωτική συνάντηση στις 20.3.18)
Στο παρακάτω LINK μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την 1η ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
https://eu.bbcollab.com/guest/29bc529bf8d9483da7d43db707384fab 

Διάρκεια: 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (ξεκινώντας από 27.3.18)

Κόστος: 50€ κάθε ενότητα (η κάθε ενότητα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και περιλαμβάνει 4 δίωρες συναντήσεις | σύνολο 3 ενότητες | κόστος εγγραφής δεν υπάρχει)

Στο παρακάτω LINK μπορείτε να ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ Α' ΕΝΟΤΗΤΑ:
https://www.e-spoudi.com/el/μαθήματα-σεμινάρια/το-εργαστήρι-δημιουργικής-γραφής-ταξιδεύει-σπίτι-σας…

Το εργαστήρι πραγματεύεται τις τεχνικές της συγγραφής, κυρίως σε επίπεδο γλώσσας, χαρακτήρων και πλοκής, που θεωρείται το μαγικό τρίγωνο της πεζογραφίας. Πέρα όμως από τη γνώση και την αφομοίωση των τεχνικών της συγγραφικής τέχνης, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσουμε και τη φλόγα που έχουμε μέσα μας με καύσιμη ύλη: ιδέες, αλήθεια, ψυχή και όραμα, αυτό που μας ταιριάζει.

Τα μαθήματα γίνονται σε μία εικονική αίθουσα με τη χρήση κάμερας, μικροφώνου και ηλεκτρονικού διαδραστικού πίνακα, με την παράλληλη παρουσίαση κειμένων σε PowerPoint ή pdf (live, αλλά και ασύγχρονη διδασκαλία). Χρησιμοποιώντας τον δημιουργικό διάλογο, τη θεωρία, την άσκηση στην γραφή και την ανάγνωση, ο συντονιστής του εργαστηρίου θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τα γραπτά τους ή να γράψουν για πρώτη φορά (διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα). Το εργαστήρι απαρτίζεται από τρία μέρη: δημιουργική ανάγνωση,δημιουργική γραφή και δημιουργική διόρθωση. Τα μυστικά του εκδοτικού τοπίου και η πορεία προς την έκδοση θα μας απασχολήσουν, επίσης.

Κομβικό ρόλο στο εργαστήρι διαδραματίζουν η ανάλυση και κατανόηση της εξέλιξης των βασικών τεχνικών της αφήγησης μες στην πορεία του χρόνου, από το αρχαίο δράμα και το κλασικό μυθιστόρημα, ώς τον μοντερνισμό/μεταμοντερνισμό, τις σύγχρονες τεχνικές και τάσεις, π.χ. αστυνομικό μυθιστόρημα. Παράλληλα, θα εξετάσουμε πώς οι αλλαγές αυτές συνδέονται με το ύφος, την πλοκή, τον τρόπο παρουσίασης των χαρακτήρων.

Για να κατανοήσουμε όλα αυτά, θα μελετήσουμε τις τεχνικές μέσα από κείμενα σημαντικών λογοτεχνών, αναζητώντας τα μυστικά τους. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μέσα από ασκήσεις δημιουργικότητας (ύφους, γλώσσας, αφηγηματικής τεχνικής κ.ά.) με απώτερο στόχο, όπως προείπαμε, να εξελίξουν τα δικά τους έργα.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω θεματικές:

1ος μήνας
Πηγές έμπνευσης και αρχική ιδέα
Πώς χτίζεται η αληθοφάνεια στην μυθοπλασία
Ανάπτυξη χαρακτήρων
Δραματική δομή

2ος μήνας
Πλοκή
Οπτικές γωνίες
Ύφος
Δημιουργική ανάγνωση 1

3ος μήνας
Περιγραφές και διάλογος
Αφηγηματικά παίγνια
Εκδοτικό τοπίο
Δημιουργική ανάγνωση 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου