Τρίτη, Ιουλίου 08, 2008

Όταν η Πάτι Σμιθ συνάντησε το Μάνου Τσάο...

Το ραντεβού έχει κλειστεί εδώ και καιρό. Οι ροκ μελωδίες, ο ακτιβισμός, η ποίηση, οι «φωνές διαμαρτυρίας» εναντίον του πολέμου στο ΙΡΑΚ και της παγκοσμιοποίησης θα συναντηθούν στις 10 Ιουλίου, στη σκηνή του Terra Vibe στη Μαλακάσα, στα πλαίσια του Rock Wave Festival. Από τη μια η ιέρεια της επαναστατημένης ροκ κουλτούρας, Πάτι Σμιθ κι από την άλλη ο Μάνου Τσάο παρέα με θυμωμένους στίχους και μουσικές που μας ταξιδεύουν στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Λατινική Αμερική. Την εποχή που ο κυρίως ποταμός της σύγχρονης μουσικής «τρέχει πίσω από τα φουστάνια της coca-cola», υπάρχουν και κάποιοι καλλιτεχνικοί παραπόταμοι που με όχημα τη μουσική οραματίζονται έναν άλλο κόσμο.

Εκείνος
Γεννήθηκε στο Παρίσι όπου είχαν καταφύγει οι γονείς του για να γλιτώσουν από την δικτατορία του Φράνκο(ο πατέρας του, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είχε καταδικαστεί σε θάνατο.) Ο Τσάο μεγάλωσε περιστοιχισμένος από ριζοσπαστικές πολιτικές και καλλιτεχνικές απόψεις. Και την «τροφή» αυτή δεν άργησε να την μετουσιώσει σε θυμωμένους στίχους και επαναστατημένες μελωδίες. Ξεκίνησε κάπου στα μέσα τις δεκαετίας του 80 μαζί με τους «ροκαμπιλάδες» Hot Pants, ενώ απογειώθηκε λίγα χρόνια αργότερα με το ιδιαίτερο punk χαρμάνι των Mano Negra.
Από το 1996 ακολουθεί σόλο καριέρα συνοδευόμενος από το συγκρότημα Radio Bemba Sound System (έχει πάρει το όνομά του από το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο Κάστρο με τον Τσε κατά τη διάρκεια της Κουβανέζικης Επανάστασης) Από τότε ο ήχος του εξελίχθηκε δανειζόμενος πολλά στοιχεία από τη μουσική των γειτονιών της Λατινικής Αμερικής, που σεργιάνιζε μαζί με τους μουσικούς του. Ήχοι λιγότερο ενθουσιώδεις, περισσότερο μελωδικοί και ταξιδιάρικοι.
Ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να καυτηριάσει πάνω στη σκηνή την πολιτική του Μπους, ενώ είναι υπέρμαχος του κινήματος εναντίον της Παγκοσμιοποίησης. «Είμαστε εκατομμύρια οργισμένοι!», δήλωσε πρόσφατα στο 7 της Ελευθεροτυπίας.

Εκείνη
Ποιήτρια, Performer, ιερό τέρας της ροκ κουλτούρας και ακτιβίστρια. Παρότι ποτέ δεν κατάφερε να πατήσει την κορυφή των Αγγλοσαξονικών τσαρτς συγκαταλέγεται ως ένα από τα ιερά τέρατα της ροκ ιστορίας. Προσωπική φίλη με τους μπιτ Μπάροουζ και Γκινσμπεργκ, τον αιρετικό φωτογράφο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ και μουσικούς όπως ο Μπρους Σπρίνστιν και ο Μπομπ Ντύλαν, έχει χαράξει το όνομα της στο καρνέ της καλλιτεχνικής αμφισβήτησης.
Εργάστηκε σε εργοστάσιο στα εφηβικά της χρόνια, γέννησε ενώ ήταν φοιτήτρια, έγινε ζευγάρι με τον γνωστό ομοφυλόφιλο Μέιπλθορπ. Η μουσική της πορεία ξεκίνησε το 1974 με το τραγούδι «Piss Factory», ενώ οι μεγαλύτερές της επιτυχίες όπως το Βecause the night και People have the power ήρθαν πολύ αργότερα.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η Πάττι Σμιθ είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του πράσινου Ραλφ Νέιντερ, ενώ η ακτιβιστική της δράση τα τελευταία χρόνια στρέφεται κυρίως εναντίον της νεοσυντηρητικής πολιτικής του Μπους στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τις απαράδεκτες στρατιωτικές επεμβάσεις εκτός.

Την Πέμπτη το βράδυ η Μαλακάσα θα «κλέψει» κάτι από την αίγλη του Σιάτλ, της Γένοβας, της Πράγας...

Vita Mi Barouak

10 σχόλια:

  1. Δεν φαντάζεσαι πόσο σε ζηλεύω που θα είσαι εκεί! Εγώ δυστυχώς δεν θα μπορέσω αλλά θα ήθελα -τρελά!- να συμμετέχω στον διονυσιασμό αυτής της συναυλίας! Αν και μάλλον για διαδήλωση θα πρόκειται κυρίως... Εξαιρετικά και τα προηγούμενα κείμενά σου ... ειδικά οι πράσινοι και οι μπλε (τα έχασα λόγω διακοπών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7:15 μ.μ.

    εντάξιε, πήγα κι εγώ σε φεστιβάλ, αλλά αυτό ακούγεται καταπληκτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @nyala
    Την Πέμπτη Μαλακάσα, την παρασκευή Ojos de Brujo, το Σ/Κ πάμε τρέλες στις παραλίες...

    Μπορεί να μην έχουμε μία αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες επιλογές.

    Και φυσικά είμαστε αισιόδοξοι και κινητικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ krotkaya
    Επίσης πρέπει να σου πω ότι την βραδιά ξεκινούν οι Locomondo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα οι πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μας ποτέ δεν συνδέονται με το χρήμα. Δημιουργικότητα, τρέλα και έρωτας (άντε και μια ανέμελη ελληνική παραλία) αρκούν για να περάσεις ά-ψο-γα! Να περάσεις τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 7 χρόνια από την μεγάλη διαδήλωση της Γένοβα και σας αφιερώνω ένα μέρος της συναυλίας που έδωσε εκεί ο Μanu Chao. Δεν ήμουν σε αυτή την συναυλία αλλά διαδήλωσα τις επόμενες μέρες τότε στους δρόμους της Γένοβα. Σήμερα ,όπως λέει και ο Vita Mi Barouak, κάτι σπουδαίο θα υπάρξει στο rock wave festival. Συμπληρώνοντας την ενημέρωση σας λέω ότι την Παρασκευή δεν θα είναι όλη η μπάντα των ojos de brujo αλλά κάποια από τα μέλη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζηλεύω (δεν το κρύβω!) αλλά και εγώ πέρασα απίθανα χθες στο Λυκαβηττό με τους Orishas και τον γλυκούλη Federico Aubele (που μας σύστησε και τη μέλλουσα σύζυγό του επί σκηνής - έ-λε-ος!). Συνιστώ τους Orishas ... λένε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι'εγώ Λυκαβηττό ήμουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kalh h patti, alla xilies fores manu!!!
    me dicen el desaparecido....
    perdido en el siglo.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή