Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

Μαγιακόφσκι και κινηματογράφος

"Για σας το σινεμά είναι θέαμα.
Για μένα κοσμοθεωρία.
Σινεμά ίσον φορέας κίνησης.
Καινοτόμος της λογοτεχνίας.
Ανατροπέας του αισθητισμού.
Αφοβία.
Αθλητής.
Καταλύτης ιδεών.
Όμως το σινεμά νοσεί. Ο καπιταλισμός του κουκούλωσε τα μάτια με το χρυσάφι. Καπάτσοι επιχειρηματίες το κρατάνε από το χέρι και το γυρίζουνε στους δρόμους. Μαζεύουνε χρήμα λιγώνοντας τις καρδίες με αξιοθρήνητα"

Τα παραπάνω είναι από ένα σημείωμα του ποιητή Μαγιακόφσκι για τον κινηματογράφο το 1922. Τι ωραία λόγια μέσα από την καρδία της φωτιάς! Αλήθεια πόσο χρυσάφι θα χαρίσουμε στην βιομηχανία του θεάματος , πόσο χρόνο θα δώσουμε στην ψευτιά και στο δήθεν… πάλι ξεφεύγω, με αναστατώνει ο ποιητής που έγινε σύννεφο της επανάστασης και ακόμα βρέχει πάνω από τα χωματένια κεφάλια μας…Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο Μαγιακόφσκι ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Το 1918 συνεργάστηκε με την ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρία «Νεπτιουν» και γύρισαν τρεις ταινίες. Μία από αυτές σας παρουσιάζω σήμερα. «Η κυρία και ο αλήτης» σε σενάριο του ίδιου, που στην ταινία έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μαγιακόφσκι από αυτήν την συνεργασία δεν είχε μείνει ευχαριστημένος γιατί η εταιρία και ο σκηνοθέτης δεν τον είχαν αφήσει να κάνει τους δικούς του πειραματισμούς.

Το θέμα της ταινίας είναι ο αλήτης που ερωτεύεται την δασκάλα του και πεθαίνει για την τιμή της. Η πρώτη ταινία (γιατί αυτή είναι η δεύτερη) ήταν βασισμένη στο σπουδαίο Μαρτιν Ηντεν του Λοντον (έχει χαθεί) και η δεύτερη ήταν μια ρομαντική που συμπρωταγωνίστησε με την Λιλή Μπρικ. Ο σκηνοθέτης των ταινιών λεγόταν Τουρνίν και ο Μαγιακόφσκι είχε συγκρουστεί μαζί του.



2ο κομμάτι 3ο κομμάτι 4ο κομμάτι

η ταινία βρίσκετε στο κανάλι του you tube http://www.youtube.com/KidaCut

κείμενο- παρουσίαση
al.barouak

ΥΓ Ένα μικρό βιογραφικό του Μαγιακόφσκι εδώ

5 σχόλια:

  1. Μάρτιν Ηντεν, η ζωή του Τζακ Λόντον.
    Πολύ μεγάλοι και οι δύο! Και ο Μαγιακόφσκι και ο Λόντον.
    Οχι δεν ήξερα, ότι ο Μαγιακόφσκι είχε ασχοληθεί με τον κινηματογράφο!
    την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10:09 μ.μ.

    Υποκλίνομαι! Για όσα κύλησαν στα μάτια μου από αυτό το κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι σπάνια πληροφορία! Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να ενημερώσω ότι υπάρχει και group για τον Μαγια στο facebook, το οποίο έχει φτιάξει κάποιος Τούρκος και συμμετέχουν και πολλοί έλληνες...

    καλή δουλειά Al.Barouak!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...εμένα πάλι, που μου λείπουν τα μαγικά σου παραμύθια, που με ταξίδευαν σε άλλους κόσμους θα με πεις πολύ γιούχου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή