Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2008

Φωτογραφίες απο την εκδήλωση για τους BEAT

29-Οκτ-2008: Beatnik βραδιά από το blog "Οι.. Barouak" @ Guerrilla Cinematography, Αθήνα.

Αλέξης Δάραςal barouak
Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση "Βραδιά Beatnik" που έγινε στο χώρο Guerrilla Cinematography στις 29-Οκτωβρίου-2008. Τεχνικά μιλώντας, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με TMAX 3200ASA στον χαμηλό φυσικό φωτισμό του χώρου (σε αυτό οφείλεται ο χονδρός κόκκος / χαμηλή ανάλυση).

Αναδημοσιευση απο το eggs.in.art.
Ευχαριστουμε τον Γιωργο Γιαννοπουλο που κρατησε στην μνημη μας αυτην την εκδηλωση με αυτες τις ομορφες φωτογραφιες.

al.barouak

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22, 2008

Ο πετεινός, το πρόβατο και η επόμενη μέρα...

Ο πετεινός φούσκωσε από ικανοποίηση και είπε στο πρόβατο που μόλις είχε πετάξει από πάνω του την προβιά του λύκου:
«Συγχώρα με φιλαράκι, αλλά μας τα κάνατε τσουρέκια. Χοροπηδήσατε, φωνάξατε, πετάξατε πέτρες... ώρα να πάτε στο μαντρί. Κάτω απ το δέντρο που χει στολίσει ο αφέντης, σε περιμένει το καλύτερο σανό που χεις γευθεί. Πρώτο πράγμα, μεταλλαγμένο από τους κάμπους της Αριζόνα. Α, κι όταν τελειώσεις το μασούλημα, μην ξεχάσεις να περάσεις για άρμεγμα»
Το πρόβατο, κοίταξε τον ψωροπερήφανο πετεινό από το λειρί ως τα νύχια, σιγουρεύτηκε ότι είχε καλά κρυμμένη στην τσέπη του τη μασέλα του λύκου και του αποκρίθηκε:
«Χοροπήδησα, πέταξα πέτρες, φώναξα... αλλά ο αφέντης δεν άκουσε την κραυγή αγωνίας, δεν με κατάλαβε. Κι αυτό θα το πληρώσει πολύ ακριβά! Όσο για σένα, κάπου πήρε το αυτί μου ότι επειδή ο αφέντης αρρώστησε, το χει ρίξει στις κοτόσουπες. Έχε το νου σου...»

Vita Mi Barouak

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

Ένα σουρεαλιστικό παραμύθι στο πνεύμα των ημερών



Αυτό ήταν. Η λογοτεχνική καριέρα του Κροκοδειλάνθρωπου, ως ήρωα διεστραμμένων ιστοριών, είχε λάβει τέλος. «Είναι πολύ μοχθηρός. Δεν ξαναγράφω ιστορία μ’ αυτόν.», είχε μονολογήσει ο Παραμυθάς αηδιασμένος και κάπως έτσι, από τη μια στην άλλη στιγμή, ο Κροκοδειλάνθρωπος βρέθηκε στον Κάτω Κόσμο.
Εκεί συνάντησε μεγάλες αναταραχές κι απεργίες. Ήταν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και οι Καλικάτζαροι είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του Αρχιδιαβόλου. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη που βρήκε o Κροκοδειλάνθρωπος δίπλα σ ένα καζάνι γεμάτο αχνιστή πίσσα, έγραφε τα εξής:

Σύντροφοι και συντρόφισσες Καλικάτζαροι,Κάθε χρονιά συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια. Από την αρχή του χρόνου, πίσω απ το τεράστιο πριόνι, όλοι μια γροθιά, πριονίζουμε το ψηλότερο δέντρο που βρίσκεται στο δάσος του blogspot, εκείνο που στηρίζει τον πάνω κόσμο. Κι όταν τέτοιες μέρες ζητούμε την πληρωμή μας, αντί ο Αρχιδιάβολος να μας δώσει όσα μας έχει υποσχεθεί, μας δείχνει διαφημιστικά μηνύματα από τις ετοιμασίες κουραμπιέδων και μελομακάρονων στον πάνω κόσμο.
Κι εμείς, παρασυρμένοι απ τη λαιμαργία μας, παρατάμε το πριόνισμα του δέντρου και ανεβαίνουμε πάνω. Όταν, όμως, γυρίσουμε πίσω, ο κορμός του δέντρου έχει «επουλωθεί» κι ο Αρχιδιάβολος το παίζει «Σκρουτζ» σχετικά με τις πληρωμές των μισθών μας…
Σύντροφοι, είμαστε βέβαιοι ότι έχει κλείσει συμφωνία κάτω απ’ το τραπέζι με το Χριστό για να ισχυροποιήσουν την εξουσία τους, που τώρα τελευταία απειλείται λόγω των νεοφιλελεύθερων επιλογών τους. Σύντροφοι, για πόσο ακόμα θα μας εκμεταλλεύεται; Για πόσο ακόμα οι εργάτες του κάτω κόσμου, θα δουλεύουν σαν σκλάβοι;… Ή ο Αρχιδιάβολος ή Εμείς!

Δεν χρειάστηκε πάνω από μερικά δεύτερα για να συλλάβει την ιδέα, ήταν μεγάλη χαμούρα ο Κροκοδειλάνθρωπος. Στα χέρια του δεν κρατούσε μια απλή προκήρυξη, αλλά την ευκαιρία να ξαναγυρίσει στη ζωή και να εκδικηθεί το δημιουργό και βιογράφο του, τον ευτελή Παραμυθά, ο οποίος του είχε κόψει το νήμα της «λογοτεχνικής ζωής» του, πάνω στο άνθος της ηλικίας του.
Φυσικά πρώτα συνεννοήθηκε με τον Αρχιδιάβολο. Ποτέ δεν θα έκανε κάτι ο Κροκοδειλάνθρωπος χωρίς να πάρει το ΟΚ απ το Μεγάλο. Έπειτα πήγε βρήκε τον Σκουπιδίκιους, τον εργατοπατέρα των Καλικατζάρων και του τα είπε χαρτί και καλαμάρι:
«Κοίτα να δεις Σκουπιδίκιους… Αδίκως φωνάζετε πως φταίει ο Αρχιδιάβολος που δεν σας πληρώνει. Πρέπει να ξέρεις ότι εκείνος που φταίει στην πραγματικότητα είναι ο αρχηγός της πιο τρισάθλιας τρομοκρατικής οργάνωσης, γνωστός με το όνομα Παραμυθάς. Εκβιάζει τον Αρχιδιάβολο, ότι αν δεν κάνει το κόλπο με τα μελομακάρονα, θα ανοίξει το πώμα της λίμνης που βρίσκεται στα όρια τους δάσους του blogspot και όλο το νερό θα χυθεί στον Κάτω Kόσμο με αποτέλεσμα να πνιγούν όλοι οι κάτοικοί του.
Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Αρχιδιάβολος, υποκύπτει στον εκβιασμό του Παραμυθά, για το καλό σας.
Αυτά που σου λέω είναι γνωστά στον πάνω κόσμο. Ο Παραμυθάς είναι μεγάλη κουφάλα, μεγαλύτερη κι απ αυτή του δέντρου που πριονίζετε…»
«Και ‘μεις τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;!», ρώτησε με αγωνία ο Σκουπιδίκιους.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τον στρατό των Καλικάτζαρων και να επιτεθούμε στο σπίτι που θα κάνει Χριστούγεννα ο Παραμυθάς. Να τον συλλάβουμε και να τον δέσουμε πισθάγκωνα πίσω απ το πιο μεγάλο καζάνι»
«Μα ο κορμός του δέντρου θα έχει «επουλωθεί» μέχρι να επιστρέψουμε απ την εκστρατεία…»
«Του χρόνου όμως που ο Παραμυθάς δεν θα μπορεί να τρομοκρατεί, o κορμός του δέντρου θα κοπεί κι εσείς θα βάλετε στην τσεπούλα όλα όσα σας έχει υποσχεθεί ο Αρχιδιάβολος…»
Δεν ήθελαν και πολλοί οι Καλικάτζαροι. Αφού το είπε ο εργατοπατέρας Σκουπιδίκιους, το έχαψαν με μιας, παράτησαν το δέντρο κι ακολούθησαν τον Κροκοδειλάνθρωπο στον Πάνω Κόσμο. Ο Κροκοδειλάνθρωπος είχε καταφέρει να προγραμματίσει την εκδίκηση του δημιουργού του στην εντέλεια, αποκτώντας ταυτόχρονα την εύνοια του Αρχιδιαβόλου.

Το σπίτι που έμενε ο Παραμυθάς ήταν μια ψηλόλιγνη μονοκατοικία με καμινάδα. Ήταν παραμονή Χριστουγέννων και οι γυναίκες της οικογένειας ετοίμαζαν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην κουζίνα, ενώ οι άντρες χάζευαν κάποιο παριζιάνικο καμπαρέ στην TV, μέχρις ότου ετοιμαστεί το φαγητό.
Το σπίτι ήταν από ώρα περικυκλωμένο από εκατοντάδες Καλικάτζαρους. Ξαφνικά ο Κροκοδειλάνθρωπος έδωσε το σύνθημα και το σπίτι γέμισε δοντάρες, τριχάρες, ουρές, νύχια, γρυλίσματα, ακόντια και τρομαγμένα βλέμματα συγγενών του Παραμυθά. Κι ενώ το μαχαίρι του Κροκοδειλάνθρωπου είχε ακουμπήσει στο λαιμό του Παραμυθά έτοιμο να πάρει εκδίκηση για τον άδικο χαμό που του επιφύλαξε ο λογοτεχνικός δημιουργός του, η αδερφή του Παραμυθά έχασε τα λογικά της και άρχισε τις φωνές, ανάκατες με παρακάλια, βρισιές, απειλές και αυστηρές νουθεσίες.
Κι όσο πέρναγαν τα δεύτερα ο τόνος της γινόταν πιο αυστηρός. Η φωνή της στρίγκλιζε, έτριζε, όρμαγε με βία, φωνή σειρήνας! Πρώτα έσπασαν τα γυαλικά. Αμέσως μετά η οθόνη της τηλεόρασης, τα τζάμια των παραθύρων, ακόμα και τα πορσελάνινα πιάτα πάνω στο γιορτινό τραπέζι.
Οι πρώτοι που σήκωσαν τα χέρια τους κι έκλεισαν τα αυτιά τους ήταν οι Καλικάτζαροι. Αμέσως μετά ο Κροκοδειλάνθρωπος άφησε το μαχαίρι να πέσει στο πάτωμα και ακολούθησε το παράδειγμά τους, παίρνοντας μια έκφραση τρόμου. Τότε λοιπόν, οι άντρες της οικογένειας που ‘ταν συνηθισμένοι σε κάτι τέτοια, κινήθηκαν σβέλτα, άρπαξαν τα τόξα και τα σπαθιά που ‘ταν ριγμένα στο πάτωμα και ακινητοποίησαν το στρατό των Καλικάτζαρων.
Τους έβαλαν λοιπόν όλους μέσα σε ένα τεράστιο δίχτυ, πήραν μια βάρκα και τους πήγαν στα ανοιχτά της λίμνης, εκεί που βρισκόταν το πώμα της, το πέρασμα για τον Κάτω Κόσμο. Άνοιξαν, λοιπόν, το πώμα με πολύ προσοχή και τους άδειασαν στον άλλο κόσμο. Κι αφού τέλειωσαν τη δουλεία γύρισαν ικανοποιημένοι πίσω στο γιορτινό τραπέζι.

Κάτω Κόσμος. Σκοτάδι. Σβησμένα καζάνια. Ξαφνικά άνοιξε μ ένα τράνταγμα η πόρτα της βασιλικής αίθουσας. Διάδρομος, κόκκινο χαλί κι ένα ταμπούρλο να παίζει στο ρυθμό των εξαγριωμένων οδοιπόρων. Δεκάδες σκυμμένα κεφάλια καλικάτζαρων. Δεκάδες απογοητευμένα βήματα, βλέμματα, ξυσίματα μυτερών αυτιών, έφτασαν μπρος στον Αρχιδιάβολο. Πίσω τους έσερναν αλυσοδεμένο το μοχθηρό Κροκοδειλάνθρωπο, και τον Σκουπιδίκιους, τον εργατοπατέρα. Τότε, κάποιος Καλικάτζαρος, εκείνος που έμοιαζε περισσότερο με μερμήγκι, σήκωσε ψηλά τη γροθιά του και οι υπόλοιποι φώναξαν θαρρείς με μια φωνή, που έκανε τη σιωπή να ραγίσει:
«Ή ο Αρχιδιάβολος ή Εμείς!»
Κι εκείνος. Ο Αρχιδιάβολος. Ο Μεγάλος.
Έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, παραπάτησε και μειδίασε φοβισμένος...

ΥΓ1. κολάζ by Candyblue
ΥΓ2. Τίτλος Παραμυθιού: O Κροκοδειλάνθωπος και τα Καλικαντζαράκια

Βαγγέλης Μπέκας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

Το ουρλιαχτό αγωνίας των νέων



Τα σχολεία έχουν αναρτήσει κόκκινη λάμπα στην είσοδο, μιμούμενα το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αγορά εργασίας περιμένει τους νέους με το καμιτσίκι στο χέρι.
Κυβέρνηση και ρασοφόροι manager λεηλατούν τη δημόσια περιουσία.
Η αγορά ασφυκτιά.
100.000 απολύσεις το 2009.
Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες.
Η πνευματική ηγεσία... ξεκουράζεται.
Οι τράπεζες... συνεχίζουν να οργιάζουν.
Η φύση και ο τρίτος κόσμος βιάζεται ανελλιπώς.
Ζήτω ο Καπιταλισμός!

Και... ξαφνικά.
Ένας μπάτσος δολοφονεί εν ψυχρώ ένα 15χρόνο αγόρι!


Κόσμος στους δρόμους, αναταραχή.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα φλέγεται...
Έφηβοι λιθοβολούν αστυνομικά τμήματα.
Κουκουλοφόροι τρομοκρατούν, μπάτσοι τρομοκρατούν!
Κάποιοι ανάβουν λαμπάδες ίσα με το μπόι τους στην Παναγιά, για να βγάλει το στρατό στους δρόμους.
Διαδηλωτές σε αλυσίδες φοβισμένοι,
καταστηματάρχες απελπισμένοι,
ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό.

Ακούστε...

Το ουρλιαχτό αγωνίας των νέων.


Vita Mi Barouak

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 04, 2008

Από τα ερωτικά στα διαβολικά



Σε έξι μήνες θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε ο αστέρας του Χόλιγουντ υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Έξι μήνες νωρίτερα από ότι μας είχε πει αρχικά.
Αναρωτιέμαι γιατί τόσο βιασύνη, τόσο πολύ νοιάζεται για την υγεία μας αυτό το ομορφόπαιδο;
Αν νοιάζεται τόσο πολύ γιατί έχει κάνει τα Νοσοκομεία μας μπάχαλο;
Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Κάτι που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά...

Ας υποθέσουμε ότι η οικονομία τον έχει πιει. Και η δικιά μας και των άλλων χωρών. Κι εδώ και χρόνια αναζητούνται λύσεις που θα αποτρέψουν την κατάρρευση. Ας υποθέσουμε ότι κάποιο Golden boy εκεί που κάπνιζε το πούρο του σε κάποιο restaurant bar πολυτελείας είχε μια τρομερή ιδέα, για το πως θα στηριχτεί η πραγματική οικονομία, με μια ανέξοδη κίνηση.
Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος αυτή τη στιγμή!
Τι θα απογίνει η ανθούσα βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης, των καφέ και των ταβερνείων;
Μπορούμε μήπως να φανταστούμε, πόσο θα πέσει η κίνηση στα καταστήματα ψυχαγωγίας όταν εφαρμοσθεί το μέτρο, καθώς οι μερακλήδες καπνιστές δεν θα μπορούν να συνοδεύουν αλκοόλ και καφέ με τσιγάρο;
Κυρίες και κύριοι αν δεν γκρεμιστούν τα φρούρια της φοροδιαφυγής έγκαιρα και τα λιγοστά λεφτά των καταναλωτών δεν πάνε σε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ που στηρίζουν την Τροφική Αλυσίδα του Συστήματος, τότε η κρίση θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.
Οι μεγάλοι εκεί πάνω το ξέρουν πολύ καλά αυτό εδώ και χρόνια.
Το ελάχιστο ρευστό που υπάρχει στην τσέπη του πολίτη, αντί να γίνει αφορολόγητο αλκοόλ και τσιφτετέλι, πρέπει να γίνει, καταναλωτικά προϊόντα με brand, ΦΠΑ και τα λοιπά.
Με αυτό τον διαβολικό τρόπο η αγορά που βρίσκεται στην εντατική, θα δεχτεί χρήμα από το πουθενά και οι μόνοι που θα κλαινε τη μοίρα τους θα είναι οι καπνιστές, οι μποέμηδες και οι νονοί της νύχτας.

Ίσως να σας φαίνεται υπερβολικό.
Είναι όμως μεγάλη αφέλεια να πιστεύουμε ότι η Νεοφιλελεύθερη Σουπερ-επικοινωνιακή κυβέρνησή μας κάνει ένα νόμο με τέτοιο εκλογικό κόστος, για το καλό μας και όχι για το καλό της Ελεύθερης Αγοράς των ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΡΝΕΩΝ, μόνο των ΜΕΓΑΛΩΝ.

Ο διάολος είπε και λάλησε. Κι ας έχει κόψει το τσιγάρο εδώ και 5 χρόνια.

Vita Mi Barouak

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Φίλοι κολλητοί ή εραστές

Σε παίρνω στο κινητό, αλλά λεει συνέχεια «ότι δεν είσαι διαθέσιμη»
Θέλω να σου μιλήσω, να σου μιλήσω!
Θυμάσαι που σου είπα λίγες ώρες αφότου σε γνώρισα, ότι αν μέναμε στην ίδια πόλη θα θελα να ‘μασταν φίλοι κολλητοί ή εραστές.
Κι εσύ μου πες, ότι... ότιιιιι...
Λοιπόν, παρόλα αυτά νομίζω πως σε αισθάνομαι φίλη μου.
Γι αυτό σε έπαιρνα τηλέφωνο, για να σου πω ότι περνάω λούκι.
Προσπαθώντας να κάνω όλα αυτά που ονειρεύομαι πράξη, χάνω την ουσία.
Αντί να τα ΖΩ, απλά τα κυνηγώ, τρέχω, βιάζω τη ψυχή μου.
Αυτό που θέλω όμως είναι να τα γεύομαι, να τα βιώνω, να τα απολαμβάνω...
Όπως γεύτηκα εσένα εκείνο το βράδυ που μύριζες έρωτα.
Για μια στιγμή έχασα την αίσθηση για το που σταματούσε το είναι μου και που ξεκινούσε το δικό σου.
Την επόμενη μέρα είδα ξανά και ξανά, το Ζούσε τη ζωή της του Γκοντάρ και σε σκεφτόμουν.
Ο ποιητής έγραψε ότι «μόνο για αγάπη, θα γύριζα πίσω», αλλά εγώ που στήνω συνέχεια παραμύθια με ερωτική πλοκή, στη ζωή με διαφεντεύει το τετραγωνισμένο μου κεφάλι.
Οι λογικοί ειρμοί, τα πρέπει, οι κανόνες.
Γράφω για όργια που στήνουν ερωτευμένοι επαναστάτες πάνω στο ουράνιο τόξο, αλλά στη ζωή τσιμπάω τα σκουλήκια στο χώμα, μαζί με τις φίλες μου, κοιτάζοντας με την άκρη του ματιού μου το λειρί του κόκορα που παραφυλάει.
Σκατά!
Μια σταλιά αν έμοιαζα στους πρωταγωνιστές των ιστοριών μου, θα έπρεπε αντί αυτή τη στιγμή να γράφω μαλακίες, να σε περιμένω έξω απ τη δουλειά σου, για να σε δω, να σε καληνυχτίσω, να γευτώ το κοραλλένιο χαμόγελό σου.
Κι αν δεν ήθελες, δεν θα με πείραζε, θα περίμενα και το επόμενο βράδυ.
Και το επόμενο.
Όσο χρειαστεί.
Αλήθεια δεν θα με πείραζε.
Κι ας ήξερα πως προτιμούσες να σε περιμένει κάποιος άλλος....

Vita Mi Barouak